Tegnap történt


Súlyos balesetek november utolsó csütörtökjén

2019. november 29. 09:29

Tegnap is sok volt a baleset, számos helyről több, karambolos, árokba csúszott járművekből kimentett embert vittek kórházba. Debrecenben egy busz rohant fának, sofőrje életét vesztette. Kamondnál két jármű ütközött össze, hatan megsérültek. Csörögön egy árokba csapódott kocsiból négy embert vittek kórházba, Gyöngyös környékén pedig két baleset is történt, mindkettőnél hárman sérültek meg.

Tegnap összesen 159 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 35 tűzesetet és a 80 műszaki mentést összesen 203 hivatásos, 18 önkormányzati és 1 létesítményi, valamint 13 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 39 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Feltehetően rosszul lett a sofőrje annak a távolsági busznak, amelyik tegnap este fának rohant a debreceni Raktár utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói eltávolították a fát, kiszabadították a buszvezetőt a járműből, majd átadták a mentőszolgálatnak. A sofőr a helyszínen életét vesztette.
 
Személyautó és egy kisbusz rohant egymásba tegnap délután a Veszprém megyei Kamond közelében. A sárvári hivatásos és a celldömölki önkormányzati tűzoltók áramtalanították az autókat. A balesetben hatan megsérültek, őket a mentők kórházba szállították. A tűzoltók a sérültek biztonságba helyezését követően megszüntették a forgalmi akadályt.
 
Megcsúszott az úttesten, majd az árokba csapódott egy autó csütörtökön délelőtt Csörögön, a Gödöllői úton. A kocsiban négyen utaztak, hárman kiszálltak a járműből, negyedik társuk a roncsban rekedt. A súlyos sérüléseket szenvedett embert a váci hivatásos tűzoltók – a mentők segítségével – kézi erővel kiemelték a roncsból, majd a tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet. A személygépkocsi többi utasa könnyebb sérüléseket szenvedett.
 
Összeütközött két kisteherautó péntek reggel az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 135-ös kilométernél. A balesethez a lébényi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit és a lébényi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket. A balesetben hárman megsérültek.
 
Összeütközött két gépkocsi csütörtök délután Heves megyében, a 3-as főút Gyöngyös és Halmajugra közötti szakaszán, Gyöngyös közelében. A balesetet szenvedett járműveket a gyöngyösi hivatásos tűzoltók áramtalanították. Az eset során három ember sérült meg, őket a mentők kórházba szállították. Este kisteherautó és személykocsi karambolozott a Gyöngyös és Adács közötti úton. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A mentők innen is három embert szállítottak kórházba.
 
Két személyautó ütközött össze a 8-as főúton Alsóújlak közelében csütörtökön délután. A balesetben hárman megsérültek, őket a mentők kórházba szállították. A vasvári önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd egy közeli parkolóba vontatták őket. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták a forgalom elől.
 
Egy rakomány nélküli nyerges vontató és egy autó karambolozott csütörtökön reggel a Mike és Kadarkút közötti úton. A személykocsi az út menti árokba csapódott, két utasa beszorult a roncsba. A nyerges vontató az úton állt meg és akadályozta a forgalmat. A nagyatádi hivatásos és a kadarkúti önkormányzati tűzoltók áramtalanították a személygépkocsit és feszítővágó segítségével kiszabadították mindkét utasát. Az egységek ezután közreműködtek a műszaki mentési munkálatokban. A beavatkozásban a mikei önkéntes tűzoltók is részt vettek. A balesetnek két súlyos sérültje volt, helyszíni ellátásuk után mindkettejüket kórházba szállították.
 
Egymásba rohant két személykocsi csütörtök délben Pásztó térségében, a 21-es útról Hollókő felé vezető út 28-as kilométerénél. A pásztói hivatásos tűzoltók áramtalanították és rögzítették a járműveket, az egyik gépkocsi sofőrjét pedig feszítővágó berendezés és kéziszerszámok segítségével kiszabadították a roncsból. A műszaki mentés ideje alatt az érintett útszakaszon rendőri irányítás mellett, félpályán haladt a forgalom. Mindkét sofőr egyedül utazott, a mentők mindkettőjüket kórházba szállították.
 
Lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy gépkocsi csütörtök délután a Bakonygyepes és Magyarpolány közötti úton. A balesethez Ajkáról riasztották a hivatásos tűzoltókat, akik áramtalanították a járművet, azt a helyszínelést követően kerekeire állították. A műszaki mentési munkálatok idejére az érintett útszakaszt félpályán lezárták. A járműben ketten utaztak, őket a mentők ellátták.
 
Két személykocsi rohant egymásba tegnap reggel a 3-as főút 25-ös kilométerénél, Gödöllő közelében. Az összetört autók akadályozták a forgalmat. A gödöllői hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt. A balesetben egy ember súlyos sérüléseket szenvedett.
 
Tegnap Dunaszekcsőn egy autó megcsúszott az úttesten, és a szemközti oldalon lévő villanyoszlopnak csapódott. A mohácsi hivatásos tűzoltók a jármű ajtaját kézi erővel kifeszítették, és a sofőr melletti sérültet átadták a mentőknek, akik súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A gépjárművezetőnek nem esett baja. A tűzoltók  átvizsgálták és áramtalanították a járművet. A műszaki mentés ideje alatt teljes útlezárás volt érvényben.
 
Lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy autó tegnap kora délután a Csépa és Szelevény közötti úton. A kunszentmártoni hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet és elvégezték a műszaki mentést. A munkálatok idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták. Az autóban csak a sofőr ült, könnyű sérüléseket szenvedett, a mentők kórházba szállították.
 
Összeütközött egy kamion és egy autóbusz csütörtök kora este Budapest tizenkilencedik kerületében, a Nagykőrösi út belváros felé vezető oldalán, az Árpád utcai benzinkút közelében. A főváros hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A munkálatok idejére a Nagykőrösi út belváros felé vezető oldalának érintett szakaszát félpályán lezárták. Nem sérült meg senki.
 
Összeütközött két autó tegnap délután Kecskeméten, a Csíksomlyói utcánál. A városi hivatásos tűzoltók az egyik kocsit áramtalanították, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. Személyi sérülés nem történt.
 
Szalagkorlátnak ütközött egy gépkocsi az M30-as autópálya felvezető szakaszán, az M3-as autópálya és az M30-as autópálya találkozásánál tegnap délután. A mezőkövesdi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. Személyi sérülés nem történt.
 
Öles fa dőlt az útra, magával sodorva két másik fát is Gersekaráton, a Béke utcában csütörtökön este. A vasvári önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrész segítségével feldarabolták, majd eltávolították a fákat az útról.
 
Az úttestre dőlt és akadályozta a forgalmat egy tízméteres, elkorhadt fa péntek reggel Pásztó és Mátrakeresztes között, a Hasznosi-tó közelében. A pásztói hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel eltávolították a fát, megszüntették a forgalmi akadályt.
 
Kigyulladt egy körülbelül nyolcvan négyzetméteres családi ház tegnap hajnalban Tiszapüspökiben, a Deák Ferenc utcában. A tűz az egyik szobából indult ki, onnan terjedt át a tetőszerkezetre. A szolnoki hivatásos és a törökszentmiklósi önkormányzati tűzoltók négy vízsugárral és kéziszerszámokkal avatkoztak be, majd az oltást követően hőkamerával méréseket végeztek és átszellőztették az ingatlant. Az épület lakhatatlanná vált. Az eset során egy ember súlyos, másodfokú égési sérüléseket szenvedett.
 
Az ágy és annak közvetlen környezete égett tegnap este egy kőszegi, Dózsa György utcai családi ház szobájában. A helyi önkormányzati tűzoltók megfékezték a lángokat, majd eloltották a tüzet és átszellőztették az épületet. A mentők egy embert füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak.
 
Csütörtökön kora este tűz ütött ki egy családi házzal egybeépített, körülbelül hetven négyzetméteres melléképületben Balatonbogláron, a Táncsics Mihály utcában. Az asztalosműhelyként használt melléképület és tetőszerkezete teljes terjedelmében égett. A siófoki hivatásos, balatonboglári önkormányzati tűzoltók a Somogy megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral körülhatárolták a tüzet, megakadályozva ezzel, hogy a lángok továbbterjedjenek a főépületre. A tüzet teljesen másfél óra alatt fojtották el az egységek, a beavatkozás során egy gázpalackot is kivittek az égő melléképületből. Az eset során személyi sérülés nem történt.
 
Kigyulladt egy körülbelül huszonöt négyzetméteres hétvégi ház csütörtök késő délután Tatabánya külterületén. A tűzhöz a megyeszékhely hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik eloltották a lángokat, majd átszellőztették és átvizsgálták az épületet. Az ingatlanban három gyermek és két felnőtt lakott, őket rokonok fogadták be. A tűzben senki nem sérült meg.
 
Berendezési tárgyak kaptak lángra tegnap egy putnoki, Sajó úti családi házban. A tüzet az ózdi hivatásos tűzoltók eloltották és átvizsgálták az épületet. Az eset során senki sem sérült meg, azonban az ingatlan lakhatatlanná vált. A lakók elhelyezésében rokonaik segítettek.
 
Tűz ütött ki egy nagyjából nyolcvan négyzetméteres tanyán Árpádhalmon, a Rózsa Ferenc utcában tegnap este. Az orosházi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat, és a beavatkozás során három gázpalackot is kivittek az épületből. A tűzben senki nem sérült meg, ám az ingatlan lakhatatlanná vált, így lakóját ideiglenesen idősek otthonában helyezték el.
 
Nyári konyhaként használt melléképület gyulladt ki csütörtökön éjszaka a Fejér megyei Úrhidán. A körülbelül tizenöt négyzetméteres, vasszerkezetű épület teljes terjedelmében égett. A lángokat a székesfehérvári hivatásos tűzoltók több vízsugárral fojtották el, az utómunkálatok közben egy felhasad propánbutángáz-palackot találtak, amely még kiérkezésük előtt robbant fel tűzben. A családi ház udvarán lévő melléképület teljesen kiégett. Személyi sérülés nem történt.
 
Tűz ütött ki egy körülbelül húsz négyzetméteres családi ház egyik helyiségében tegnap délután a Heves megyei Recsk Hunyadi János útján. A tűzhöz az egri, a pétervásárai hivatásos, továbbá a recski önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik eloltották a lángokat, majd átszellőztették az épületet. A tűzben senki sem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.
 
Begyulladt a lerakódott korom egy családi ház melléképületében levő kazánhoz tartozó hét méter magas kéményben csütörtök délben Balassagyarmaton, a Fáy András utcában. A város hivatásos tűzoltói kitisztították a kéményt és eltávolították az izzó részeket, amelyhez a kémény magassága és az izzó terület terjedelme miatt kéményseprő szakembert is segítségül hívtak. Az épületet átvizsgálva szén-monoxid-szivárgást nem tapasztaltak, a mérések nem mutattak eltérést. Személyi sérülés nem történt. A lakók más módon meg tudták oldani a fűtést, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, otthonukat sem kellett elhagyniuk.
 
Feltehetően gázszivárgás következtében felrobbant egy nyári konyha csütörtök délután Bőny külterületén, Szőlőhegyen. Az esethez a győri és pannonhalmi hivatásos tűzoltók és a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult. Tűz nem keletkezett, de az épület egyik fala kidőlt és a tetőszerkezete is megrogyott, azért az egységek a veszélyessé vált épületet körbekordonozták.
 
Csütörtök hajnalban lángra kapott egy ötven négyzetméteres melléképület Zalaszentmihályon, a Rákóczi utcában. A zalaegerszegi és a pacsai hivatásos tűzoltók fékezték meg a tüzet.
 
Kigyulladt egy autóbusz motortere tegnap délután Angyalföldön, a Lehel téren. A fővárosi tűzoltók eloltották a lángokat. A buszról mindenki épségben leszállt, sérülés nem történt.
 
Kigyulladt tegnap reggel egy tartályos tehergépkocsi vontatmányának a fékberendezése 86-os főúton, Zalalövő térségében. A lángolás még azelőtt megszűnt, hogy a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a helyszínre értek volna. A tűzoltók visszahűtötték a futómű fékrendszerét.
 
Kigyulladt egy gépkocsi csütörtökön éjfélkor Érden, a Nyírfa utcában. A városi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor az autó már teljes egészében égett. A tűzoltók eloltották a tüzet, majd visszahűtötték a felhevült fém alkatrészeket.
 
Kigyulladt egy autó csütörtök este Miskolc külvárosában, egy Kiss Ernő utcai telephelyen. A tűzhöz a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik két vízsugárral oltották el a lángokat, majd visszahűtötték és átvizsgálták a járművet.
 
Egy személygépkocsi égett egy lakóépület udvarán Baján, a Vodica utcában csütörtök késő délután. A bajai hivatásos tűzoltók a helyszínt csak gyalogosan tudták megközelíteni, a lángokat tűzoltó készülékkel, homokkal, illetve vízzel fékezték meg. Személyi sérülés nem történt.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében csütörtökön száznegyvenegy ellenőrzést tartottak, ezek során kilencvenkét szabálytalanságot találtak a szakemberek, akik hat intézkedést tettek.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap ötvenkilenc ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei csütörtökön négy üzemazonosítást végeztek, mindent rendben találtak. Az ellenőrök öt veszélyes üzemben folytattak le hatósági ellenőrzést, egy szabálytalanságra bukkantak. Egy helyszínen supervisori ellenőrzésre került sor, a szakemberek két szabálytalanságot tártak fel. Helyszíni intézkedésre sehol nem volt szükség.
 
Tegnap közúton hetvenkét járművet ellenőriztek a szakemberek, nyolc tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá, szabálytalanságot nem találtak. Négy ADR-telephelyi ellenőrzés is volt csütörtökön, három szabálytalanságra derült fény és egy helyszíni intézkedés történt. Tegnap százhatvankét vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, száztizennyolc tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá. A vizsgálatok nem tártak fel szabálytalanságot. RID-telephelyi ellenőrzésre egy esetben került sor, itt minden rendben volt. A katasztrófavédelem csütörtökön öt vízi járművet is ellenőrzött, kettő tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, a szakemberek mindent rendben találtak. Tegnap négy légi járművet is ellenőrzött a katasztrófavédelem, kettő az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozott. A szakemberek nem állapítottak meg szabálytalanságot.