BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

OMSZ Meteorológiai figyelmeztető előrejelzések és OMSZ Meteorológiai riasztások
OMSZ - Meteorológiai riasztások OMSZ - Meteorológiai figyelmeztető
előrejelzések
OMSZ - Figyelmeztető előrejelzés
holnapra

>> Közlemények

További részletes információk:


Mit mutat a térkép?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján részletesen magyarázza az általa készített térképeken megjelenő jelzéseket. Mint írják, figyelmeztető előrejelzést és riasztást heves zivatar, felhőszakadás, széllökés, ónos eső és hófúvás esetén ad ki a szolgálat. Első lépcsőben készítenek egy figyelmeztető előrejelzést szöveges és térképes formában az adott, valamint az azt követő napra, amely tartalmazza, hol, mikor várható veszélyes időjárási esemény. A második lépcső akkor következik, amikor a meteorológus úgy véli, az időjárás tényleg a várakozásoknak megfelelően alakul, ekkor adják ki térképes formában a riasztást, általában fél-három órával az előtt, hogy bekövetkezne.

A meteorológiai szolgálat a figyelmeztetések és a riasztások során három veszélyességi szintet különböztet meg. Azokat a területeket, ahol nem várható veszélyes jelenség, a térképen zöld színnel jelölik. A citromsárgával jelzett első szintnél az időjárási események nem szokatlanok, de potenciális veszélyt jelenthetnek, ezért tanácsos elővigyázatosnak, óvatosnak lenni, főként az időjárási hatásoknak jobban kitett tevékenységek során. Különösen a bizonytalanabb kimenetelű, gyorsan változó időjárási helyzetekben célszerű a szokásosnál gyakrabban és részletesebben tájékozódni a várható időjárás felől. A második szint színe a narancssárga, ekkor már olyan, veszélyt hordozó időjárási jelenséggel számolnak, amely káreseményekhez vezethet, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhat. Ebben az esetben már fokozott figyelemmel kell lenni az időjárás alakulására, érdemes folyamatosan nézni, hallgatni a mértékadó híradásokat, a hatóságok utasításait. A legmagasabb, harmadik szintet a térképen pirossal jelzik, ekkor már veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek várhatóak, amelyek rendszerint kiterjedt területeket érintenek. Piros riasztás idején a korábbinál is jobban kell saját biztonságunkra, értékeinkre figyelnünk, biztonságos helyen kell tartózkodnunk, betartva a hatóságok utasításait és figyelemmel kísérve a legfrissebb meteorológiai információkat.

A riasztások érvényességi időtartama a veszélyes időjárási eseménytől függően 3–6, vagy akár 6–12 óra is lehet. Az esetek többségében ennyi idő után módosítják, vagy feloldják a riasztást.

Forrás: http://met.hu/idojaras/veszelyjelzes/omsz_veszelyjelzo_rendszere/