Tegnap történt


Többen is életüket vesztették az utakon szerdán

2019. november 14. 09:23

Ketten vesztették életüket szerdán egy jászberényi balesetben. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Gönc és Hidasnémeti között követelt emberéletet egy tegnapi karambol. Érden egy oszlopnak ütközött egy autó, egy ember meghalt, ketten megsérültek a balesetben. Viharos erejű szél tombolt szerdán Csongrád megyében. Egy székesfehérvári társasházi lakás bejárati ajtaját tűzoltók nyitották ki szerdán este, miután a lakók kizárták magukat.

Tegnap összesen 186 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 23 tűzesetet és a 105 műszaki mentést összesen 218 hivatásos, 17 önkormányzati, valamint 11 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 54 téves és egy szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.
 
Összeütközött két személygépkocsi tegnap délután a 31-es számú főúton, Jászberény külterületén. A két járműbe összesen négy ember szorult be, őket a jászberényi és a hatvani hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki. A baleset során két ember a helyszínen életét vesztette, kettőt pedig a mentők súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.
 
Fának csapódott egy személygépkocsi tegnap délután Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Gönc és Hidasnémeti között. A műszaki mentést a gönci hivatásos tűzoltók végezték. Az egység áramtalanította a balesetben érintett járművet, és a mentőkkel közösen egy embert kiemelt az autóból, azonban az ő életét már nem lehetett megmenteni. A baleset másik két sérültjét a mentők kórházba szállították.
 
Érden, a Budai úton késő este egy személygépjármű az útról lesodródva hirdető oszlopnak ütközött. Az érdi hivatásos tűzoltók a helyszínre érve áramtalanítottak, majd egy, a járműbe szorult embert feszítővágóval kiemeltek, őt a mentőknek átadták. A járműben ketten utaztak, egyikük súlyos sérüléseket szenvedett, a kocsiból kimentett ember később a helyszínen meghalt.
 
Két személyautó karambolozott szerda este Kéthelyen, a 68-as főúton. Az egyik jármű az út menti árokba borult, a másik az úttesten keresztbe fordult. A balesethez a marcali hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították az autókat, kerekeire állították az oldalára dőlt járművet és megszüntették a forgalmi akadályt. Az érintett útszakaszt a beavatkozás idejére teljes szélességében le kellett zárni. A balesetben hatan megsérültek, őket a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.
 
Egy személygépjármű és egy motor ütközött össze szerda délelőtt Cegléden, a 40-es főúton. A sérült járművek akadályozták a forgalmat, ezen kívül üzemanyag is folyt az útra. A ceglédi hivatásos tűzoltók az üzemanyagot felitatták, és a forgalmi akadályt megszüntették, valamint a helyszínt biztosították. A motoron utazó két ember közül az egyik súlyos sérüléseket szenvedett, míg társát könnyebb sérüléssel szállították kórházba.
 
Tegnap kora délután a 4-es főút abonyi elkerülő szakaszán egy utánfutós kisbusz és egy teherautó ütközött. A szerelvények forgalmi akadályt okoztak, ezért a ceglédi hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt, illetve elvégezték a műszaki mentési munkálatokat. A mentés során teljes útzár volt érvényben az adott útszakaszon, ezért jelentősen feltorlódott a forgalom, amelynek az eltereléséről a rendőrség gondoskodott. A balesetben a kisbusz sofőrje sérült, őt a mentők kórházba szállították.
 
Fának ütközött egy személygépkocsi tegnap délelőtt a 24-es főút 58-as kilométerénél, a Heves megyei Egerbakta térségében. Az egri hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították és kivontatták a gépkocsit, majd feszítővágó segítségével az ajtaját levágták, és egy embert kiszabadítottak a roncsolódott járműből. A súlyos sérültet a mentők kórházba szállították.
 
Egy papírárut szállító kamion és egy személyautó ütközött össze tegnap napközben a 8-as főút Veszprémet elkerülő szakaszán, a balatonalmádi és balatonfüredi elágazás között. A balesethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították az autót. Mindkét járműben egy-egy ember utazott, a személykocsi sofőrje könnyebben megsérült a balesetben, hozzá mentők érkeztek. Az érintett szakaszon a mentés ideje alatt félpályán haladt a forgalom.
 
Két gépjármű ütközött össze szerda délelőtt Baján, a Szegedi út és a Korsós utca kereszteződésében. A balesetben egy ember megsérült. A bajai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, valamint egy embert kiszabadítottak az egyik járműből.
 
Tegnap délután Pécsen, a Pellérdi úton egy kisteherautó és két személygépkocsi karambolozott, az ütközés következtében a kisteherautó az árokba csapódott és felborult. Az eset során a kisteherautó gépkocsivezetője könnyebb sérüléseket szenvedett és kórházba szállították. A pécsi hivatásos tűzoltók átvizsgálták és áramtalanították a járműveket. A műszaki mentés ideje alatt félpályás útzár volt az érintett szakaszon.
 
Árokba hajtott és az oldalára borult egy kisteherautó a 63-as út 18-as kilométerénél, Kajdacs közelében tegnap, késő este. A járműben csak annak vezetője tartózkodott, akit a paksi hivatásos tűzoltók emeltek ki, majd átadták a mentősöknek.
 
Egy kisteherautó és egy személyautó ütközött össze Halásztelken, a II. Rákóczi Ferenc utca és Petőfi utca kereszteződésénél. A szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók érkeztek a helyszínre, elvégezték a műszaki mentési munkálatokat, és biztosították a helyszínt a rendőrség kiérkezéséig. Az érintett szakaszon a forgalom jelentősen feltorlódott.
 
Két személyautó karambolozott szerdán délelőtt Budapest tizenharmadik kerületében, a Lehel utca és a Szegedi út kereszteződése közelében, az egyik autó a villamossínekre került. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik először áramtalanították a járművet, majd a helyszínelést követően megszüntették a forgalmi akadályt. Személyi sérülés nem történt.
 
Egy személyautó és egy traktor ütközött össze szerda délután az 55-ös számú főúton, Felsőszentiván térségében. A bajai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.
 
Egy személygépjármű félig árokba csúszott Lajosmizse külterületén szerda délelőtt. A lajosmizsei önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járművet, majd levontatták az úttestről. Személyi sérülés nem történt.
 
Szerda délután vaddal ütközött egy gépjármű Bocfölde és Sárhida közötti útszakaszon. A helyszínre a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik elvégezték a műszaki mentést.
 
Villanyoszlopnak ütközött egy személygépkocsi szerda délután Nyergesújfalun, a Bécsi út és a Pala utca elágazásában. A nyergesújfalui hivatásos áramtalanították a járművet, és megszüntették a forgalmi akadályt. Személyi sérülés nem történt.
 
Két személygépkocsi ütközött a 4-es számú főúton Nyírpazonynál szerda reggel. A balesethez a nyíregyházi hivatásos tűzoltók vonultak. Az ütközés következtében az egyik jármű a tetejére borult. A beavatkozók áramtalanítottak, valamint a közúti akadály megszüntetésén dolgoztak. Senki nem sérült meg.
 
Fának csapódott és kigyulladt egy személygépkocsi a 10-es főúton, Dunaalmás térségében csütörtök reggel. A komáromi tűzoltók eloltották a tüzet, és visszahűtötték a felhevült alkatrészeket.
 
Egy nyerges vontató letért az úttestről és árokba hajtott szerda este a 74- es főúton, Zalaegerszeg térségében. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a járművet visszavontatták az úttestre, és a forgalmi akadályt megszüntették.
 
A heves esőzéstől felázott talajon egy fa veszélyesen megdőlt tegnap délelőtt Pásztón, a Fürdő utcában, a fa a gyalogos forgalmat veszélyeztette. A város hivatásos tűzoltói a veszélyessé vált fát eltávolították, a forgalmi akadályt megszüntették. Az eset során senki nem sérült meg.
 
Viharos erejű szél tombolt Csongrád megyében szerdán, a szegedi főügyeletre több bejelentés is érkezett a szél okozta károkról. Hódmezővásárhelyen, Szegeden és Csongrádon is fák dőltek ki, faágak szakadtak le. Egy hódmezővásárhelyi épület tetejét meg is  bontotta a szél, a meglazult bádoglemezek a gyalogosforgalmat veszélyeztették. Összesen nyolc műszaki mentést végeztek el a tűzoltók, ennek köszönhetően személyi sérülés egyik esetben sem történt.
 
Helyesen jelzett, ezzel ismét életeket mentett a szén-monoxid-érzékelő egy szegedi irodában szerdán. A Stefánia utcába riasztották a tűzoltókat, az egység mérőműszerei is kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A jelzőkészülék riasztását követően minden dolgozó elhagyta az épületet, senki sem sérült meg. A katasztrófavédelem a gázszolgáltató szakembereit is a helyszínre kérte.
 
Nagyszénáson is életet mentett egy szén-monoxid-érzékelő. Tegnap hajnalban riasztott a készülék a Jókai Mór utcában. A helyszínre az orosházi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik megbizonyosodtak a halálos gáz jelenlétéről. A fűtő-tüzelő berendezés használatát a gázszolgáltató helyszínre érkező szakembere megtiltotta a felülvizsgálat elvégzéséig. Az eset során senki nem sérült meg.
 
Tűzoltók nyitották ki egy társasházi lakás bejárati ajtaját, miután a lakók kizárták magukat szerdán este Székesfehérváron. A harmadik emeleti lakásban éppen vacsorát főztek, amikor kimentek a lépcsőházba, ám ekkor a huzat becsapta a bejárati ajtót. A tűzhelyen készülő étel miatt a tűzoltók a létraszerrel közelítették meg az egyik nyitott ablakot, amelyen keresztül bemásztak a lakásba, és kinyitották a bejárati ajtót.
 
Szerda délután a 47-es számú főúton, Debrecenben közelében egy autó kigyulladt. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. A kisbusz utasai nem sérültek meg.
 
Egy idősek gondozásával foglalkozó intézményben keletkezett tűz Szarvason tegnap délután. A kemence begyújtása közben tűz csapott ki annak ajtajából, amely meggyújtotta az épület töltőszerkezetét. A tűzhöz a városi hivatásos tűzoltók vonultak, akik rövid időn belül megfékezték a lángokat. A tűz következtében senki nem sérült meg.
 
Szerdán kora délután Érden, a Sóskúti úton egy fa szerkezetű melléképület és a benne lévő személygépjármű teljes terjedelmében égett. A helyszínre az érdi és a törökbálinti hivatásos tűzoltók vonultak, akik a tüzet körülhatárolták, majd eloltották. A melléképületben gázpalackokat, valamint oxigén-, acetilén- és szénsavpalackokat is tároltak, amelyek közül egy gázpalack felhasadt. A palackokat a tűzoltók az épületből kivitték és folyamatosan hűtötték őket. Ennek ellenére az acetilénpalackban a bomlási folyamatok beindultak, a megnövekedett nyomás miatt a tűzoltásvezető a kilövése mellett döntött. A melléképület közvetlen környezetének a kiürítése után a TEK mesterlövésze hatástalanította is azt. A munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.
 
Dunaharasztiban, a Fő úton egy tetőtér-beépítéses lakóépület égett éjszaka. A szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat, oltás közben négy propánbutángáz-palackot kivittek az épületből, ezek közül kettőt ért hő, amelyeket visszahűtöttek. Az eset során személyi sérülés nem történt.
 
Bútorok és berendezési tárgyak égtek körülbelül tíz négyzetméteren egy családi ház mellé épített, körülbelül harminc négyzetméteres garázsban, Náraiban, a Hősök terén. A lángokat a szombathelyi hivatásos tűzoltók rövid idő alatt eloltották. Az épületből tűzoltás közben egy gázpalackot is kivittek a robbanásveszély elkerülése érdekében. A tűzeset során senki nem sérült meg.
 
A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében szerdán százhuszonhét felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során a szakemberek kilencvenhét szabálytalanságot találtak. Az ellenőrök összesen tizennégy intézkedést tettek.
 
A polgári védelmi tevékenység során tegnap százötvenhárom ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.
 
A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei szerdán négy üzemazonosítást hajtottak végre, négy veszélyes üzemben tartottak hatósági ellenőrzést, egy esetben vizsgálták a biztonsági dokumentációt, valamint lefolytattak egy supervisori ellenőrzést és két egyéb ellenőrzést. Egyik esetben sem találtak szabálytalanságot.
 
Tegnap közúton hatvannégy járművet ellenőriztek, huszonhat tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá, a szakemberek két szabálytalanságot tártak fel, két helyszíni intézkedést tettek. Egy ADR-telephelyi ellenőrzés is volt szerdán, szabálytalanságra nem derült fény. Tegnap száznyolcvanhat vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, huszonnégy tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, szabálytalanságot nem találtak. A katasztrófavédelem tegnap hat vízi járművet ellenőrzött, három tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, az ellenőrök egy szabálytalanságra bukkantak, egy helyszíni intézkedést tettek. Szerdán egy légi járművet ellenőriztek a szakemberek, amely az ICAO-TI (légi veszélyesáru-szállítás szabályai) hatálya alá tartozott, minden rendben volt.