Szervezetünk hírei


Horvát szakmai delegáció a főigazgatóságon
2019. november 07. 16:16
Horvát szakmai delegáció a főigazgatóságon Hétfős szakmai küldöttség látogatott november 7-én Horvátországból a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra. A szomszédos ország szakemberei a Magyar-Horvát Katasztrófavédelmi Állandó Vegyes Bizottság tizenhatodik ülésére érkeztek hazánkba.
A vendégdelegációt Damir Trut, a Horvát Belügyminisztérium miniszterhelyettese vezette. A küldöttséget dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató fogadta, aki bemutatta a külföldi szakemberek számára Magyarország katasztrófavédelmének szervezeti felépítését és működési rendszerét. Ezt követően Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok tartott előadást, amelyben az általános főigazgató-helyettes egyebek mellett az elmúlt évek közös határ menti gyakorlatainak sikerességére is kitért. Az aktualitásokról szólva a téli rendkívüli időjárási viszonyokra való felkészülés fontosságáról beszélt. Kovács Bonifác tűzoltó alezredes a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos tevékenységeket mutatta be a horvát szakembereknek.
 
Az ülés második részében a horvát miniszterhelyettes egy rövid prezentációban felvázolta az elmúlt tíz hónapban újjáalakult horvát polgári védelmi szervezet felépítését, legfontosabb feladatait és célkitűzéseit. A bemutatóból kiderült, déli szomszédunknál a napi műveleti tevékenységeket önkormányzati szinten végzik, a tűzoltóságot, a hegyi mentőket, illetve a vöröskeresztet nagyobb katasztrófahelyzetben vetik be. Az országban több mint ezernyolcszáz önkéntes állomás működik, összesen körülbelül huszonötezer fővel.
 
Damir Trut hangsúlyozta, hogy Horvátországban a legnagyobb kockázatot a tüzek, az árvizek és a földrengések jelentik. Az ülésen szó esett még a két ország közti regionális együttműködés fontosságáról is.
 
A tanácskozás végén Góra Zoltán megállapította, hogy a két ország szervezetének célja közös, ez pedig az állampolgárok védelme. A sikeres együttműködés részeként a két szervezet vezetője aláírta a következő időszakra vonatkozó munkatervet.
 
Fotó: Szőke Péter BM OKF

Kapcsolódó képek:
Horvát szakmai delegáció a főigazgatóságon Horvát szakmai delegáció a főigazgatóságon Horvát szakmai delegáció a főigazgatóságon
További képek a galériában