Szervezetünk hírei


Azerbajdzsánban gyakorlatozik a HUNOR
2019. november 07. 15:22
Azerbajdzsánban gyakorlatozik a HUNOR A HUNOR ezúttal Bakuban képviseli hazánkat, a mentőszervezet négy tagja ugyanis az azeri fővárosban, egy földrengés következményeinek felszámolására alapozó nemzetközi gyakorlaton vesz részt november 4. és 8. között.
Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) által szervezett nagyszabású törzsvezetési szimulációs gyakorlat célja, hogy annak során a nemzeti és helyi szintű hatóságok, valamint szervezetek, illetve a nemzetközi segítségnyújtás keretében érkezett beavatkozók gyakorolhassák az ENSZ INSARAG irányelvek alkalmazását.  
 
A gyakorlaton több mint húsz ország képviselteti magát, a csapatokat a megnyitó ceremónián Azerbajdzsán, Törökország és Belorusszia védelmi miniszterei köszöntötték. Az ötnapos esemény elméleti felkészítéssel indult, elsőként a vendéglátó ország mutatkozott be. Ismertették a helyi védelmi mechanizmust és a reagáló-képességet a különböző katasztrófák és események esetén, majd előadások keretében az INSARAG Guidline irányelveit részletezték.
 
A törzsvezetési gyakorlat a program második napján vette kezdetét. A forgatókönyv szerint 8-as erősségű földrengés sújtotta Bakut, a katasztrófában több száz ember meghalt, illetve eltűnt, a romok alá szorult. Iskolák, kórházak, egyéb épületek károsodtak a rengés következtében.  A HUNOR gyakorlaton résztvevő állománya – Ürmösi Károly tű. alezredes, Lipták János tű. főhadnagy, Horváth Gergely tű. őrmester és Moldován András tű. törzsőrmester Franciaország és Algéria csapata mellett kapott szektorparancsnoki feladatot. A magyar team irányítása alá került Oroszország, Németország, Törökország, Egyesült Arab Emirátusok és Grúzia USAR csapata. A felderítést is a HUNOR irányította, majd az értékelést követően mintegy harminc kárhelyen kezdték meg a kárfelszámolást. Az összehangolt munka során a HUNOR delegált tagjai szakszerűen képviselték Magyarországot, a széleskörű nemzetközi együttműködési lehetőség pedig újabb alkalmat adott más csapatok működési metódusainak megismerésére, a legjobb gyakorlatok elsajátítására és a saját tudás átadására.
 
Fotó: Ürmösi Károly tű. alezredes

Kapcsolódó képek:
Azerbajdzsánban gyakorlatozik a HUNOR Azerbajdzsánban gyakorlatozik a HUNOR Azerbajdzsánban gyakorlatozik a HUNOR
További képek a galériában