Szervezetünk hírei


Vasúti kocsik lángoltak a pályaudvaron
2019. november 06. 15:39
Vasúti kocsik lángoltak a pályaudvaron Három személyszállító vasúti kocsiból és egy mozdonyból álló szerelvény két kocsija is égett, mert egy utas gyújtogatott. Két utas kivételével mindenki a mozdony mögötti vasúti kocsiba menekült, két ember azonban az égő második kocsiban ragadt, őket tűzoltók mentették ki. Szerencsére ez csak egy gyakorlat volt, amelyet Pécsett, a Pécsbánya-Rendező pályaudvar területén tartott a katasztrófavédelem és MÁV Zrt november 6-án.
A komplex gyakorlat résztvevőit Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának vezetője köszöntötte. Az ezredes kiemelte, hogy katasztrófavédelem és a MÁV között megkötött együttműködési megállapodás értelmében minden évben tartanak ilyen típusú katasztrófa-felszámolási gyakorlatot, ami azon túl, hogy segíti a társszervek munkáját, arra is lehetőséget biztosít, hogy minden olyan technikai eszközt kipróbáljanak, amelyet a mindennapokban ritkábban használnak. Mint kiderült, a tűzoltókat évente átlagosan száz, a vasúti közlekedéssel és a kötöttpályás áruszállítással kapcsolatos eseményhez riasztják, amelyek egyharmada tűzoltást, kétharmada pedig műszaki mentést igényel. Az ilyen káresetek felszámolása speciális felkészültséget és együttműködést követel meg a közreműködőktől. Diós László területi vasútbiztonsági vezető úgy fogalmazott, hogy a választott helyszínen minden feltétel adott ahhoz, hogy az említett együttműködést kárfelszámolás keretei között gyakorolják. Mácsai Antal tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató reményét fejezte ki, hogy a közreműködők valamennyien fontos tapasztalatokat szereznek a nap folyamán, amit a későbbiekben is hasznosítani tudnak.
 
A gyakorlat feltételezése szerint a vasúti pályaszakaszon három személykocsiból és egy mozdonyból álló vasúti szerelvény haladt Pécs irányába, amikor a mozdonytól legtávolabbi személykocsit az egyik utas felgyújtotta. Az utasok közvetlenül a mozdony mögötti vasúti kocsiba menekültek, két ember azonban a második kocsiban ragadt. A mozdonyvezető megállította a szerelvényt, leválasztotta a második személykocsit az elsőről, majd a mozdonnyal az első személykocsit elvontatta. Időközben a harmadik kocsiról a tűz átterjed a második kocsira is. Az utasokat a mozdonyvezető biztonságos helyre irányította, ők valamennyien elhagyták a szerelvényt, az állomásfőnök pedig riasztotta a tűzoltókat, a mentőket és a rendőröket, valamint gondoskodott a pályaszakasz áramtalanításáról is.
 
A helyszínre érkező tűzoltók megkezdték a személykocsik oltását, és az Országos Mentőszolgálat szakembereivel együttműködve haladéktalanul hozzáláttak az utasok mentéséhez is. A „utasokat” a Magyar Vöröskereszt szakképzett imitátorai, illetve a megyei katasztrófavédelemnél közösségi szolgálatukat töltő, a Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskolában tanuló középiskolások alakították. A káreseménynek összesen három sérültje volt, az osztályozásukat, ellátásukat és elszállításukat mentősök végezték, mindemellett az ellátásra nem szoruló gyerekek elhelyezését és elszállítását is meg kellett oldani.
 
A káreset felszámolásában a pécsi, mohácsi és a siklósi tűzoltók vettek részt. Az együttműködő és társszervek részéről komoly összefogást, összehangolt és gyors beavatkozást igénylő helyzet látványos és életszerű volt, az érdeklődők mindvégig figyelemmel kísérhették az életmentés és a tűzoltás egyes mozzanatait. A tűzoltók munkáját a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.
 
Fotó: Dr. Sárkány Sándor tű. százados

Kapcsolódó képek:
Vasúti kocsik lángoltak a pályaudvaron Vasúti kocsik lángoltak a pályaudvaron Vasúti kocsik lángoltak a pályaudvaron
További képek a galériában