BM OKF Videotár


 
This text will be replaced
A Videotár tartalma

Szent Flórián napjára (OKF 2018)
2019 május 14.


OTB 2018-as tevékenységét bemutató kisfilm
2019 március 07.


Mit tegyek kéménytűz esetén
2019 január 08.


Kéményseprés felhívás
2019 január 07.


Konyhatüzek megelőzése
2018 április 26.


Füstjelzők használata
2018 április 26.


Toborzófilm 1
2018 április 26.


Toborzófilm 2
2018 április 26.


Biztonság Hete 2017.
2017 szeptember 18.

Készítette: Magyar Biztosítók Szövetsége - MABISZ


Ma éjfélkor indul a viharjelzőrendszer
2017 március 31.

Ma éjfélkor indul a viharjelzőrendszer a magyarországi tavak partjainál. A katasztrófavédelem a Balaton, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől szeptember végéig. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek nyaralását és szabadidejét teszi biztonságosabbá.


Több mint nyolcvanan tettek tiszthelyettesi fogadalmat
2017 március 03.


Új vízi mentőjármű állt szolgálatba Budapesten
2016 július 22.


Jégen tartózkodás veszélyei
2015 október 27.


Nyolcvankilencen tettek tiszthelyettesi fogadalmat
2015 július 03.

Véget ért a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tűzoltó II. szakképzése, a végzett hallgatók június harmincadikán az országos katasztrófavédelmi főigazgató, helyettesei és a megyei katasztrófavédelmi igazgatók előtt tettek fogadalmat.


Magyar segítség az árvíz sújtotta Albániának
2015 március 03.

Magyarország huszonöt tonnányi menetfelszereléssel egy nagyteljesítményű víztisztítót és egy víztisztító- és zacskózó berendezést indított útnak 2015. február 19-én Albániába, ahol a január végi és február eleji esőzések rendkívüli árvízi helyzetet okoztak. Részletek: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=3397


A szén-monoxid ölhet - előzzük meg a mérgezéseket!
2015 február 18.

Szén-monoxid-mérgezések megelőzését célzó, társadalmi célú rövidfilm


A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ kibocsátó ünnepsége és tűzoltógépjárművek átadása
2015 február 16.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi épülete előtt tartotta kibocsátó ünnepségét 2015. február 6-án. A rendezvényen az a nyolcvankét hallgató tette le a tiszthelyettesi esküt, akik sikeresen elvégezték az új típusú tűzoltószakképzés második modulját. Az eskütétel mellett hét új HEROS AQUADUX-X 3000 típusú tűzoltógépjármű átadása is megtörtént. Részletek: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=3361


Országos Lépcsőfutó Bajnokság - 2014.
2014 december 03.

A versenybe szálló tűzoltók teljes felszerelésben – bevetési védőruhában, védőcsizmában, védősisakban és speciális tűzoltó védőkesztyűben, hátukon acélpalackos légzőkészülékkel – futottak fel a Nagyvárad téri épület huszonharmadik emeletére. A szabályok szerint a tűzoltóknak egyénileg vagy párban kellett feljutniuk a megadott szintre, miközben a párok legfeljebb egy lépcsőfordulónyit távolodhattak el egymástól.
Részletek


A HUNOR hivatásos mentőszervezet gyakorlata
2014 november 06.

Háborús övezet, zavargások, természeti katasztrófa Hunóriában – harminchat órás komplex együttműködési terepgyakorlatot tartottak Hajdúszoboszlón október 16-19. között. Ez egyben a HUNOR hivatásos mentőszervezet harmadik generációjának nemzeti minősítő gyakorlata volt.


Tudás és technika az óbudai Fő téren
2014 szeptember 08.

Ünnepélyes keretek között tartották meg 2014. augusztus elsején a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ több mint százharminc frissen végzett hallgatója részvételével a tűzoltó szakképzés tanévzáróját, egyben hat város hivatásos tűzoltósága vehetett át új tűzoltógépjárművet.


VI. Rendvédelmi Sárkányhajó Kupa
2014 június 18.

Bács-Kiskun megye katasztrófavédelmi csapata nyerte a VI. Rendvédelmi Sárkányhajó Magyar Kupát. Az együttes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóit és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság első számú csapatát utasította maga mögé. Részletek: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=2875


Bajba jutott légi járművekkel kapcsolatos éves gyakorlat
2014 május 08.

Huszonkét emberrel a fedélzetén lezuhant Budakalásznál egy AN 26-os repülőgép. A bajba jutott légi jármű utasainak felkutatására, mentésére a tűzoltóság, a honvédség, a mentőszolgálat és a rendőrség egységei indultak. Mindez természetesen csak egy gyakorlat során történt meg.


Gránitba öntött tisztelet
2014 május 08.

Ünnepélyesen felavatták a katasztrófavédelem és jogelőd szervezetek hősi halottainak emlékére állított emlékművet május ötödikén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épületénél. Az írásos emlékek 1861 és napjaink között százhuszonnégy hősi halottat tartanak nyilván.


Önálló beavatkozás a pilisi Önkéntes Tűzoltó Egyesületeknek
2014 március 30.

2014. április 1-jével többek között a pilisvörösvári, a pilisszentiváni, a solymári és a pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesületek önállóan is beavatkozhatnak a káreseteknél. Március 29-én a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület ünnepélyes keretek között kapta meg a beavatkozáshoz szükséges dokumentumot szertáruk udvarán.


Pirotechnikai termékek használatával kapcsolatos figyelemfelhívó kisfilm
2013 december 23.

A pirotechnikai termékek biztonságos használatáról készített figyelemfelhívó kisfilmet az Országos Tűzmegelőzi Bizottság.


Több százan kísérték utolsó útjára az egykori fővárosi tűzoltóparancsnokot
2013 december 17.

Dr. Bende Péter nyugállományú tűzoltó vezérőrnagytól, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság egykori vezetőjétől 2013. december tizenkettedikén vettek végső búcsút a Farkasréti temetőben. A tábornok, aki élete hatvanegyedik évében hunyt el, több mint három évtizedet töltött hivatásos szolgálatban és majdnem tizenegy éven át vezette az ország legnagyobb tűzoltó-parancsnokságát, szakmai pályafutása során mindvégig kiemelkedő hivatástudatról téve tanúbizonyságot, amely követendő példaként szolgálhat a jövő tűzoltó generációinak.


Biztonságos lépcsőházak és közlekedők
2013 november 28.

A hideg beköszöntével a kültéren tárolt bútorokat és virágokat sokan lépcsőházba, folyosóra költöztetik. Fontos azonban figyelni arra, hogy az így elhelyezett tárgyak és növények ne akadályozzák a biztonságos közlekedést, különösen ne a menekülésre használt útvonalakat.


IX. Országos Szakmai Tűzoltó Verseny - Komárom 2013
2013 szeptember 20.


Gázvezeték rongálások megelőzése
2013 augusztus 02.

Magyarországon mintegy 60 ezer kilométer hosszúságú földgázvezeték található a föld alatt. Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a földgáz elosztóhálózatokban bekövetkezett vezetékrongálások száma. A gázvezetékek rongálódásának okait kutatva megállapítható, hogy az esetek legtöbbször gondatlanságból, odafigyelés hiányából következnek be. Kis odafigyeléssel az esetek nagy része elkerülhető lett volna.


Ünnepség - KOK
2013 július 30.

A siker záloga a szakértelem, a szervezettség és a társadalmi összefogás volt - így fogalmazott ünnepi beszédében a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tűzoltó szakképzésben végzett állományának kibocsátó ünnepségén július huszadikán az országos katasztrófavédelmi főigazgató. A rendezvény a szokásosnál nagyobb léptékű volt, hiszen ennek keretében adták át a Duna évszázados rekordot megdöntő árhulláma miatt kialakult veszélyhelyzet kezelésekor érdemeket szerzett tűzoltóknak az elismeréseket, emellett csapatzászló és zászlószalag adományozására is alkalom nyílt az ünnepségen.


Erdő- és szabadtéri tüzek megelőzése (OTB)
2013 június 25.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által készített kisfilm a legáltalánosabb momentumokra hívja fel a figyelmet: ne dobjunk el égő cigarettacsikket, győződjünk meg arról, eloltottuk-e a tüzet a kerti grillezés után, illetve azt is nyomatékosítani kívánja, hogy a tüzet mindig tartsuk felügyelet alatt. A katasztrófavédelem számára az oltások néhány százezer forinttól több millió forintig terjedő költséget jelentenek, de egy hektár erdőterület pusztulásával összességében akár tízmillió forintos kár is keletkezhet. Az új erdő létesítése, az erdőterület műszaki helyreállítása 6-12 évet is igénybe vehet, és hektáronként több millió forintos költséget jelent.


Védekezés Pilismaróton
2013 június 10.

Árvízi védekezési munkálatok Pilismaróton


Védekezés Nagymaroson
2013 június 10.


Nyári veszélyek
2013 május 30.

A film célja, hogy az állampolgárok minél több információt kapjanak a nyári időjárási veszélyekről, az alkalmazott riasztási rendszerről, illetve az érintettek feladatairól.


Múltról és jelenről ünnepélyes hangulatban
2013 április 30.

Tűzoltónapi ünnepség zajlott április 26-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Az ünnepségen most először adták át Az év tisztje, Az év zászlósa és Az év tiszthelyettese díjakat, de a hagyományos elismeréseket is a rendezvényen vehették át az arra érdemesek a katasztrófavédelem főigazgatójától.


Erdő- és szabadtéri tüzek megelőzése
2013 március 08.

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozott figyelmet kell fordítani az évről évre jelentkező veszélyforrásra: az erdőtűzre. Az erdő- és szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyeztetettebb időszak, ilyenkor Magyarországon évente több ezer helyen keletkezik tűz. Tavaly a lángok közel huszonkétezer esetben csaptak fel, eloltásuk mintegy százhetvenezer munkaórát igényelt a beavatkozók részéről. A szabadtéri tűzesetek különféle okokból gyulladhatnak, legtöbbjük azonban emberi gondatlanságra vezethető vissza. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság éppen ezért kiemelt feladatként kezeli a vegetáció-tüzek megelőzését, az ezzel kapcsolatos figyelemfelhívást, tájékoztatást.


Katasztrófavédelem 2012
2013 február 22.

A BM OKF és szervezetei 2012. évi munkájának összefoglalása


Megszerezték a magyar mentőcsapatok az ENSZ minősítését
2012 október 29.

Október 15-én vette kezdetét az INSARAG nemzetközi minősítő terep- és törzsvezetési gyakorlat, ahol a HUNOR mentőszervezet 98 fővel, 16 tonnányi eszközzel és felszereléssel, a HUSZÁR pedig 57 fővel, valamint 12 tonnányi eszközzel és felszereléssel vett részt. Mindkét csapat teljesítette az előírt követelményeket, így a HUNOR a nehéz, a HUSZÁR a közepes kategóriájú városi kutató-mentő képességéről kapott tanúsítványt. A most megszerzett minősítés öt évig érvényes.


Biztonságban földön, vízen...
2012 október 04.

A sikeres májusi közúti Disaster akciót követően ezúttal a vízi veszélyesáru-szállítást ellenőrizték a hatóságok országszerte, a Duna hazai szakaszán. A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség – a Veszélyes Szállítmányok Főosztály – koordinálásával országos hatáskörű akciósorozatot szervezett.


Közösségi szolgálat a katasztrófavédelemnél
2012 szeptember 27.

Szeptember elsejével hatályba lépett a nemzeti köznevelésről szóló törvény nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló miniszteri rendelet, amelynek egyik újdonsága, hogy azoknak a középiskolásoknak, akik 2016. január 1-je után érettségiznek, ötven órányi közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. A diákoknak erre a katasztrófavédelemnél is lehetőségük lesz.


"Gyerünk fiúk! Kettesével azon a lépcsőn!"
2012 szeptember 27.

Ilyen és ehhez hasonló buzdítások hangzottak el a több mint száz egyéni indulóval és körülbelül feleennyi párossal szeptember huszonkettedikén megtartott 2012-es országos lépcsőfutó bajnokságon. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös rendezésű viadalán az egyéni indulók abszolút versenyében a tiszaújvárosi létesítményi tűzoltóságon dolgozó Pauska Krisztián végzett az élen, a párosok abszolút versenyében pedig a pécsi tűzoltóság indulói, Plósz Balázs és Kecskés Balázs diadalmaskodott.


Polgári védelmi szolgálat
2012 szeptember 20.

A polgári védelmi szolgálattal kapcsolatban a lakosság és a média részéről felmerült kérdésekkel foglalkozott a M1 ESTE című műsora, ahol Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, főigazgató beszélgetett a műsorvezetővel.


Hivatalosan is megalakult a HUNOR Mentőszervezet
2012 július 23.

Ünnepélyes külsőségek között megalakult Magyarország hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsapata. A HUNOR Mentőszervezet tagjai a belügyminiszter előtt tettek esküt és átvették a tárca vezetője által adományozott csapatzászlót.


Megyei műveletirányítási központok - tesztriasztás Pomázon
2012 július 19.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője, a főügyeleti főosztályának vezetője, valamint informatikáért felelős főosztályvezetője kalauzolásával ismerkedtek a megyei műveletirányítás átalakított rendszerével július 19-én az újságírók. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletén tesztriasztáson keresztül kísérhették figyelemmel az új rendszer működését. A szimulált helyzetben Pomázon, a Petőfi Sándor utcában történt egy baleset, egy személygépkocsi gyulladt ki. A segélyhívást követően a Pest megyei ügyeletes kitöltötte az adatlapot, és riasztotta a pomázi önkénteseket.


Félévértékelés
2012 július 13.

A katasztrófavédelem 2012. első féléves tevékenysége


TFA verseny 2012. június 2.
2012 június 02.


Disaster akció - május 22-24.
2012 május 22.


Vasúti baleset május 12.
2012 május 12.


Bugaci erdőtűz
2012 május 08.


Éjszakai gyakorlat a metróban
2012 március 07.

Ellenőrző gyakorlatot szervezett március elsejéről másodikára virradó éjjel a katasztrófavédelem a BKV részvételével a budapesti metró kelet-nyugati, 2-es vonalának Batthyány tér és Széll Kálmán tér közötti alagútszakaszában.


Légifelvétel a Tisza vízgyűjtó területéről
2012 március 05.

A levegőből szemlézte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) műveleti osztályának vezetője és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Légirendészeti Parancsnokságának munkatársa március 3-án.


Magyarország szolgálatában a biztonságért
2012 január 02.

Az egységes állami katasztrófavédelmi szervezet 2012. január 2-i ünnepélyes megalakulása


Kötetlen beszélgetés a törvényi változásokról
2011 december 07.

A január elseje utáni, az új katasztrófavédelmi törvény és az ahhoz kapcsolódó jogszabályok hatályba lépését követő változásokat ismertette a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a december hetedikén tartott sajtóreggelin.


Országos katasztrófariasztási gyakorlat
2011 november 14.

November 21-én országos értesítési és törzsvezetési, valamint országos lakossági riasztó és tájékoztató gyakorlat lesz, amely országos polgári védelmi mozgósítási gyakorlattal együtt zajlik majd.


EU CARPATHEX 2011
2011 szeptember 15.

Harmadik nap


EU CARPATHEX 2011
2011 szeptember 14.

Az utazás és az első nap


Tűz oltásánál segédkezett a magyar mentőcsapat Romániában - Video 1
2011 augusztus 28.

A Moldáviában megrendezendő nemzetközi gyakorlatra tartó magyar mentőcsapat a moldáv határtól mintegy 20 kilométerre - még Románia területén - a helyi hatóságoktól azt a jelzést kapta, hogy a Suceava megyei Cornu Luncii településen nagy kiterjedésű tűz van.


Tűz oltásánál segédkezett a magyar mentőcsapat Romániában - Video 2
2011 augusztus 28.

A Moldáviában megrendezendő nemzetközi gyakorlatra tartó magyar mentőcsapat a moldáv határtól mintegy 20 kilométerre - még Románia területén - a helyi hatóságoktól azt a jelzést kapta, hogy a Suceava megyei Cornu Luncii településen nagy kiterjedésű tűz van.


HVG.HU: Devecseri lakópark
2011 július 11.

Megnéztük a vörösiszap-károsultak számára felépített új lakparkot Devecser határában.


BIZTONSÁGBAN MAGYARORSZÁG TAVAIN
2011 április 01.

Élő közvetítés a szezonnyitó sajtótájékoztatóról Siófokról.


Bakondi György a katasztrófavédelmi biztos
2010 október 11.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatót nevezték ki katasztrófavédelmi biztosnak.